Fogászati kezelések

 

 

 Fogászati állapotfelmérés

Fogászati állapotfelmérésre évente, fogkő eltávolításra fél - egy évente van szükség.
Természetesen a többi alapvető kezelés egyéntől, fogazattól függően változik.

 

Fogkő eltávolítás (Depurálás)

A fogkő eltávolítás egyike a leggyakrabban szükséges beavatkozásoknak. Ennek során ultrahangos készülékkel eltávolítjuk a fog koronai  és gyökéri részén található supra- és subgingivális (ínyszél feletti és alatti) fogkövet. Ezt a fogak polírozása követi, mely simává teszi a fogfelszíneket.

Miért van szükség rá?

Mert a fogakra lerakódott fogkő felszínén további lepedék és baktériumok telepednek meg, állandóan irritálva ezzel a fogínyt, mely ettől vérző, gyulladt lesz. A fog és az íny között egy fogkefével már nem elérhető rés (tasak) keletkezik, mely újabb baktériumok telephelye lesz. Az állandó ínygyulladás a fogágyra terjedve csontpusztuláshoz és a fogak meglazulásához, elvesztéséhez vezet.

Milyen gyakran kell depurálni?

Életmódtól, egyéntől függ.Általában évente 1-2 alkalommal.

Mi befolyásolja a fogkőképződést?

Dohányzás, szájhigiéné, étkezési szokások.

 

 Tömés

A tömés során először eltávolítjuk a korábbi tömést, illetve a fog szuvas részeit, majd fertőtlenítjük a kialakított üreget, ha szükséges, alábélelést teszünk bele, majd elkészítjük a tömést. Ezt követően a tömés finírozása, polírozása, majd az okklúzió (a fogfelszínek találkozása összecsukáskor) ellenőrzése következik.

Érzéstelenítésben történik mindez?

Természetesen, kivéve, ha a páciens ezt nem kéri, illetve ha a fog már gyökértömött.

Tömés típusok:

 • Esztétikus(fogszínű),
 • amalgám(ritkán)

 

 Gyökérkezelés

A gyökérkezelés során a fog koronai része felől (fúrással)megnyitjuk a pulpa kamrát (fogbél üreget), majd eltávolítjuk a fogbelet, mely a fog élő vagy elhalt szöveteit (erek, idegek, kötőszövet)tartalmazza.
Felkutatjuk a fog gyökércsatornáit, megmérjük azok hosszát, majd feltágítjuk őket, mechanikailag (gyökérkezelő tűkkel) és kémiailag (fertőtlenítő folyadékkal) is megtisztítjuk, eltávolítjuk a fertőzött beltartalmat és a fertőzött csatornafalat is. Célunk a pulpakamra és a gyökércsatornák sterillé tétele.

Miért kell egy fogat gyökérkezelni?

A gyökérkezelés leggyakoribb oka a fogbélgyulladás, amit az okoz, hogy a mély szuvasodás által a fogbelet és a gyökércsatornát baktériumok fertőzik meg. Gyakran előfordul, hogy elhalt fogat kell gyökérkezelni. Ez ráharapási érzékenység, a fog elszíneződése, illetve a fog gyökerének magasságában az ínyen található duzzanat, vagy gennyzacskó formájában jelentkezik.
Szükség lehet egy korábban már gyökértömött, de nem tökéletes, esetleg panaszt is okozó fog újbóli gyökérkezelésére is.

Kell e érzéstelenítő ehhez?

Legtöbbször igen, kivéve, ha a fog már nem érzi a hideg ingert. Ekkor a fog valószínűleg már nem tartalmaz élő szöveteket, a gyulladás átterjedt a fogágyra és ott duzzanat vagy ráharapási érzékenység formájában van jelen.

Miért kell feltágítani a gyökércsatornákat?

Azért, hogy az élő és elhalt szövettörmeléket, baktériumokat, fertőzött gyökércsatorna falat eltávolítsuk és alkalmassá tegyük a gyökércsatornát a gyökértömés elkészítésére.

Miből áll a gyökértömés?

A gyökértömés során a már korábban megtísztított gyökércsatornát és pulpakamrát olyan anyaggal tömjük be, mely teljes hosszában tökéletes és tartós zárást biztosít.

 

 Foghúzás

A foghúzás a fog eltávolítása a szájüregből. Erre leggyakrabban előrehaladott fogszuvasodás miatt van szükség. Ezen kívül még sok más ok miatt folyamodunk foghúzáshoz. Két formája van egy fog eltávolításának: egyszerű (helyi érzéstelenítésben történő) illetve sebészi feltárásban végzett foghúzás. Sebészi feltárásra akkor van szükség, ha az egyszerű foghúzással nem sikerült a fogat eltávolítani, illetve olyan esetekben, amikor a fog koronai része szájüregben nem látható.

Tekintettel a fogmegtartó kezelések fejlettségére, foghúzást manapság már csak a legritkább esetekben alkalmazunk, akkor, amikor az már elkerülhetetlenné válik.
előrehaladott fogszuvasodás esetén, amikor a fog annyira tönkrement, hogy nem lehet már helyreállítani

 • előrehaladott fogágybetegség esetén, ha a kezelés sikertelen, vagy a fog már nagyon mozog
 • sikertelen gyökérkezelés, gyökértömés esetén
 • a fog baleseti törésénél, ha a törésvonal úgy helyezkedik el, hogy a fog már nem helyreállítható
 • fogszabályozási célból
 • előtörni nem tudó (impaktált) vagy nem akaró (retineált) fogak
 • daganat besugárzása esetén, ha az a fogakat is érinti
 • fogváltás után is megmaradt tejfogak esetén

Bizonyos esetekben a foghúzás előtt és után antibiotikum szedése szükséges. Ennek eldöntése a fogorvos feladata.
A fog eltávolítása után a szájüregben egy seb marad vissza. A seb zavartalan gyógyulása érdekében a páciensnek a következőket kell szigorúan betartani:

 • A sebet szívogatni, öblögetni és kamillázni  nem szabad.
 • Dohányozni valamint tejet, tejterméket fogyasztani foghúzás napján és azt követően még néhány napig tilos.
 • A sebet már másnap óvatosan fogkefével meg kell mosni.

Néhány esetben a sebgyógyulás a szokottnál lassabban zajlik. Ennek oka lehet:

 • általános betegség( pl cukorbetegség)
 • nehéz, erőltetett foghúzás
 • az utasítások be nem tartása
 • egyéb ok

Ilyenkor minden esetben érdemes a fogorvost felkeresni, mert a gyulladt seb további kezelése szükséges.